Scholingsproject Sachibondu

Naar aanleiding van ons bezoek aan Sachibondu in december 2006 hebben we het onderstaande verslag gemaakt.
Wil je graag nog eens de algemene pagina van Sachibondu zien klik dan hier.

Namens Deborah, Flackson, Silver, Denny, Godfrey en Demitria willen we diegene hartelijk bedanken die het afgelopen jaar/jaren geld gegeven hebben voor het scholingsproject van Sachibondu.

Deborah, Flackson, Silver en Denny zitten in hun tweede jaar van de lerarenopleiding. Ze wachten nu op hun examenresultaten. Als deze voldoende zijn kunnen ze beginnen aan hun laatste jaar wat bestaat uit stage lopen op de primary school (basisschool). Met een diploma hebben ze gegarandeerd een baan. Ze weten alleen niet waar ze terechtkomen want de overheid plaatst ze op een school waar een vacature is.

Godfrey is inmiddels klaar met zijn lerarenopleiding en kan zich nu inschrijven voor een baan. Na de opleiding tot leraar beginnen ze met een baan als leraar voor de jongste kinderen en kunnen dan hogere diploma`s halen terwijl ze werken.

Op de foto zie je Godfrey rechts van Erik terwijl hij samen met zijn ouders een haan als dank voor de hulp komt brengen.

Demitria heeft de opleiding voor verpleegster afgerond. Zij werkt nu als verpleegkundige in het ziekenhuis in Lusaka.

Voor hen heeft deze mogelijkheid om een opleiding te volgen een groot verschil gemaakt. Zij zijn nu in staat om in hun eigen onderhoud te voorzien in plaats van afhankelijk te zijn van hun familie.

Deborah en Flackson hebben ons laten zien wat zij het afgelopen jaar geleerd hebben. Op een middag hebben ze alle kinderen van Sachibondu opgetrommeld en voor deze 'klas' lesgegeven met ons als toeschouwers.
Op de foto hiernaast zie je Deborah en Flackson (rechts op de foto) aan het werk.

Met het geld wat het afgelopen jaar is binnengekomen gaan we de volgende kinderen sponsoren: Michael, Andy, Joshua, Kanson, Vincent, Felix, Matti, Norimus en Nimib.

Michael, Andy, Norimus en Nimib zitten op de secondary boarding school (middelbare kostschool). Grade 8 tot en met grade 12 wordt op de secondary school gegeven. Grade 1 t/m 6 is de primary school (basisschool). In Sachibondu is er een primary school, maar voor secondary school moeten de kinderen naar Mwinilunga of soms zelfs naar Solwezi, 250 km verderop. Dan kunnen ze dus niet meer thuis wonen en komen op de kostschool of de gewone middelbare school. De extra kosten van een kostschool zijn niet zo hoog, en het voordeel is dat ze dan in een heel gedisiplineerd systeem zitten. Schoolverzuim is zo een stuk lager.

Joshua begint aan een 2 jarige opleiding voor automonteur. Het is een combinatie van theorie en praktijk en wordt gegeven aan de Mwinilunga Trade School.
Aan dezelfde school zal Vincent beginnen aan een computeropleiding van 1 jaar.
Kanson begint met een timmeropleiding. Deze wordt gegeven bij een andere missiepost, lesgeld hoeft hij niet te betalen maar wel wat kosten voor huisvesting.
Matti is vorig jaar al begonnen aan de opleiding projectmanagment en accounting. Vorig jaar kon hij zijn lesgeld zelf betalen door de opbrengst van de tomatenteelt van zijn broer. Helaas heeft hevige regen dit jaar de oogst verwoest en daardoor kan hij nu geen collegegeld betalen. Als hij nu geen collegegeld betaalt moet hij stoppen met de studie en is de afgelopen tijd voor niets geweest. We hebben besloten hem te helpen met zijn laatste halfjaar. Hij heeft veel kans op een baan bij een van de lokale hulporganisaties.
Felix wacht op de resultaten van zijn examens voor grade 12 (middelbare school). De resultaten worden pas bekend gemaakt in februari, terwijl de nieuwe opleidingen allemaal in januari beginnen. Dit betekent dat de meeste kinderen bijna een jaar lang moeten wachten voor ze met een opleiding kunnen beginnen.

We hebben de resultaten van het scholingsproject met eigen ogen gezien en hoe belangrijk het voor deze mensen is. Zelfs voor ouders die een baan hebben is het moeilijk om de studie van hun kinderen te bekostigen want de salarissen liggen erg laag. Om nog niet te spreken over alle kinderen waarvan de ouders overleden zijn, vaak aan Aids.

De mensen van Sachibondu zijn erg dankbaar voor jullie hulp en vroegen ons nadrukkelijk jullie allemaal te bedanken. Omdat het moeilijk is iedereen persoonlijk te bedanken doen we dit daarom via deze website.
Bedankt!

Wij willen graag doorgaan met dit project.

Heb jij daar ook belangstelling voor dan kan je nog steeds iets bijdragen

door een bedrag over te maken op:

rekeningnr 48 78 82 253 tnv H.J. Kikkert te Leiden

onder vermelding van hulp voor Zambia.

Er bestaat ook de mogelijkheid om maandelijks een vast bedrag te storten!

Wil je persoonlijk een kind sponsoren (of gedeeltelijk) dan kan dit nu.
Stuur een email naar vannoordnaarzuid@erikenjolanda.nl met de naam van het kind.

Wij sturen dan via de email een foto van het betreffende kind. Ook geven we informatie door over de voortgang van de studie.

Namens Sachibondu alvast hartelijk bedankt!